Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Ο δημοτικός χορός «το κάστρο της Βόνιτσας»

Ενεργήθηκε έρευνα από ομάδα σπουδαστών των εκπαιδευτηρίων Πληροφορικής Βόνιτσας με αντικείμενο τον χορό που χορεύουν οι Βλάχοι και αφορά το Κάστρο της Βόνιτσας.
Με ψηφιακές επικοινωνίες εντοπίστηκαν τα λόγια και η μελωδία του τραγουδιού. Μένουν μόνο τα βήματα. Από τα email έχουμε την πρώτη πληροφορία για τα βήματα, αλλά διακρίνουμε ότι στη δεύτερη ομάδα των βημάτων πρέπει να έχει «το λεβέντικο παίξιμο του ποδιού» , όπως το βλέπουμε στην Βασιλοαρχόντισα ή στον Ρόβα.
Δεν μένει παρά να βρεθούμε σε ένα αντάμωμα των Βλάχων και να χαρούμε μαζί τους τον χορό «το κάστρο της Βόνιτσας».

Τραγούδια του Μεγάλου Χορού Αβδέλλας "Κόρλου Μάρι" Όλα ν' τα κάστρα χαίρονται, Μηλώ μωρ Μηλώμωρ κι όλα βαζοκοπιούνται, Μηλώ μου μυρισμένη.Ν' έρημη η Βόνιτσα, Μηλώ μωρ Μηλώμωρ ποτές χαρά δε βλέπει, Μηλώ μου μυρισμένη.Αλής Πασάς ν' εκόνεψε, Μηλώ μωρ Μηλώμωρ με το πολύ τ' ασκέρι, Μηλώ μου μυρισμένη.Κοτσαμπασιάδες φώναζαν, Μηλώ μωρ Μηλώμωρ και τους γερόντους λέγουν, Μηλώ μου μυρισμένη.Γοργά ψωμi γοργά κρασi, Μηλώ μωρ Μηλώμωρ γοργά ταϊ τους μαύρους, Μηλώ μου μυρισμένη.Γοργά μια κόρη έμορφη, Μηλώ μωρ Μηλώμωρ να μείνει αφέντης βράδυ, Μηλώ μου μυρισμένη.





Από τα λόγια του τραγουδιού , παρουσιάζεται η υπόθεση ότι τα βλαχόπουλα έπεσαν όταν ο Αλή Πασάς πήρε το Κάστρο της Βόνιτσας.
Μέχρι πρίν την γνώση για την ύπαρξη του χορού, η μόνη ιστορική πηγή που είχαμε για την κατάληψη της Βόνιτσας από τον Αλή πασά το 1798 (με την κατάληψη της Πρέβεζας) ήταν από τον Άγγλο περιηγητή Χομφς . Αυτός είχε καταγράψει ότι ο Ιγνάντιος με εντολή του Αλή Πασά ήλθε στην Βόνιτσα και απαίτησε τα κεφάλια των 4 Γάλλων αξιωματικών που ήταν στο αναρρωτήριο (οι άλλοι Γάλλοι είχαν αποσυρθεί στο κάστρο της Αγίας Μαύρας).
Ο Χαλικιόπουλος (αλλιώς Λογοθέτης) έκοψε τα κεφάλια και τα παρέδωσε στον Ιγνάντιο, ο οποίος τα μετέφερε στην Πρέβεζα, στα πόδια του Αλή Πασά. Ετσι, και σύμφωνα με την διήγηση του Αγγλου περιηγητή , έγινε η παράδοση της Βόνιτσας , χωρίς μάχη.

Το τραγούδι του χορού όμως εμφανίζει ότι υπήρχε μάχη και σε αυτή έπεσαν βλαχόπουλα. Ερευνήσαμε τα στοιχεία του περιηγητή και παρατηρούμε ότι αυτός ήταν στο επάγγελμα Θεολόγος και εκείνη την εποχή ο Ιγνάντιος είχε εγκατασταθεί στην Μητρόπολη της Αρτας. Είτε λόγω μίσους προς την Ορθοδοξία , είτε λόγω Αγγλικής προπαγάνδας, είτε λόγω αληθούς έκβασης των γεγονότων, ο περιηγητής κατέγραψε με α΄τρόπο το γεγονός.

Στα δημοτικά τραγούδια των Βλάχων εντοπίστηκε και δεύτερο τραγούδι για το κάστρο της Βόνιτσας. Για αυτό το τραγούδι δεν έχουμε ακόμα την ενημέρωση για το αν είναι «χορευτικό τραγούδι».

Της Βόνιτσας το ΚάστροΌλα τα κάστρα χαίρονται κι όλα καμάρι σέρνουνΜήλο μωρ μήλο , μήλο μυρισμένο , μήλο μ΄ κόκκινοΚι έρημη η Βόνιτσα ποτές χαρά δεν είδεΜήλο μωρ μήλο , μήλο μυρισμένο , μήλο μ΄ κόκκινοΜπραίμ πασάς το κουρσεψε με δεκαοχτώ χιλιάδεςΜήλο μωρ μήλο , μήλο μυρισμένο , μήλο μ΄ κόκκινοΒλαχόπουλα σκοτώθηκαν στης Βόνιτσας το κάστροΜήλο μωρ μήλο , μήλο μυρισμένο , μήλο μ΄ κόκκινοΜανάδες δεν τα έκλαψαν δεν τάριξαν λουλούδιαΜήλο μωρ μήλο , μήλο μυρισμένο , μήλο μ΄ κόκκινοΜόνο τραγούδι ξόμπλιασαν στον Τσιάτσο τον χορεύανΜήλο μωρ μήλο , μήλο μυρισμένο , μήλο μ΄ κόκκινο




Το γεγονός της νέας και σημαντικής ιστορικής ανακάλυψης (περί της ύπαρξης και δεύτερου τρόπου για την κατάληψη της Βόνιτσας το 1798 από τον Αλή Πασά) το γνωστοποιήσαμε στους καθηγητές του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Κο Νικόλα Βερνίκο και κυρία Σοφία Δασκαλοπούλου, μετά την λήξη της Γ’ ενότητας, του Διεθνούς συνεδρίου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πρέβεζας (16 έως 20 Σεπτεμβρίου 2009).
Ο Κύριος Νικόλας Βερνίκος, ο οποίος προέδρευε της Γ’ ενότητας του συνεδρίου, έκρινε σημαντική την ιστορική ανακάλυψη και την ίδια ημέρα μας παρείχε πρόσθετα στοιχεία για να συμπληρωθεί πλέον το «παζλ» του ιστορικού γεγονότος.
«Για το γεγονός της κατασυκοφάντησης ακόμα και του Χαλικιόπουλου (ο επί πολλά έτη προνοητής στην Βόνιτσα) δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ρόλο του και τις ενέργειές του, πάντα εναντίον του Αγγλικού παράγοντα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κου Βερνίκου, οι Άγγλοι δεν έτρεφαν καλά αισθήματα για τον επί σειρά ετών προνοητή της Βόνιτσας κο Χαλικιόπουλο. Ο Χαλικιόπουλος είχε μεσολαβήσει στους Ρώσους και Γάλλους για την υποστήριξη της δημιουργίας ανεξάρτητου Κράτους από τον Αλή Πασά, ένα κράτος με δύο ισάξιες θρησκευτικές ενότητες.
Είμαστε πλέον σε μια θέση για την πλήρη ανάπτυξη του θέματος. Είναι μια άξια «ιστορική ανακοίνωση» η οποία τίθεται πλέον στο επίπεδο της τεκμηρίωσης και το μετέπειτα στάδιο είναι αυτό της δημόσιας ανακοίνωσης σε συνέδριο με αντικείμενο την ιστορία και τον πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου